Fra hestestald og vognskur til moderne tegnestue

Pålsson Arkitekter har ligget på Svanevej siden tegnestuens start i 1985. Arkitekt og stifter Karsten Pålsson har erhvervet bygningerne omkring gårdrummet bid for bid og igennem årene fornyet, renoveret og ombygget egne lokaler.

Svanevej 26 A-B er opført i 1904 som kombineret beboelse og erhverv, med hestestald, høloft, åbent vognskur og erhvervslokaler og små københavnerboliger. Den lille bindingsværkbygning ud mod Svanevej blev tilføjet i 1905 for at give plads til en vognport med ”kontor” på 1.sal.

Tidligt i 1980’erne forsøgte entreprenøren Kay Wilhelmsen at erhverve hele ejendommen med henblik på nedrivning og nybyggeri. Den daværende ejer gav imidlertid ejendommens erhvervslejere et tilbud om, at de i fællesskab kunne erhverve ejendommen og blive boende. Det lykkedes og ejendommen blev købt af lejerne og opdelt i 4 erhvervsejerlejligheder.

I de første år havde tegnestue lokale i baghuset på 1. sal, hvor Karsten Pålssons far havde sin reklametegnestue. Siden har Pålsson overtaget de resterende lokaler, sat dem i stand og tilføjet moderne faciliteter.

I 1988 undergik sidebygningen en gennemgribende renovering med opretning af tagkonstruktion med nye ovenlys, ny facadepuds og nye vinduer, ny spindeltrappe i støbejern til 1. sal mv. og i 1990’erne undergik baghuset en større renovering. Renoveringen af husene gjorde plads til en tegnestue i vækst.

I 2002 var turen kommet til en gennemgribende ombygning af vognskuret. Bygningen var i en elendig tilstand, ombygget til ukendelighed og nedslidt efter mange års brug som lagerbygning. Ombygningen er gennemført som en ny bygning, i nutidigt design, men inden for det oprindelige vognskurs geometri. Lokalerne er lyse og moderne, med en lukket mur mod nabogrunden og en åben glasfacade mod det private gårdrum. Med en fornyelse af gården, ny brostensbelægning og to opstammede asketræer, var renoveringen af Svanevej 26 nu nået hele vejen rundt.

 • Opgavens art
  Renovering og Nybygning
 • Type byggeri
  Tegnestue
 • Beliggenhed
  Svanevej 26, Kbh NV
 • Bygherre
  Pålsson Arkitekter
 • Status
  Afsluttet 2002
Download PDF