Totalrenovering på Østerbrogade

Ejendommen Østerbrogade 125 blev opført i 1963, som en funktionalistisk tidstypisk bygning. Facaden var oprindeligt beklædt med teglskaller hvor gårdfacaden står i beton. Brystningerne er muret og vinduespartier mod Østerbrogade læses som vinduesbånd, blot afbrudt af betonsøjler. i 1989 blev bygningen total istandsat, med facadebeklædning af metalkassetter. Der blev efterisoleret indvendigt med polysterenplader og vinduerne, de originale ståramme vinduer fra 1963, skiftet til glas af termoglas. De nuværende lejere er udfordret af ringe indeklima, med kulde- og trækgener.

Renovering af facaden mod Østerbrogade, sker med respekt for den tid og stil kontorbygningen oprindeligt er opført i. Her er ambitionen at forbinde den originale funktionalistiske stil og rytme med facadematerialet tombaks naturlige spil der kun bliver smukkere med alderen. Facaden skal opbygges traditionelt med markante stående false horisontalt og vertikalt med bånd på over- og underside af vinduesrækken. Falsene og båndene vil give et harmonisk spil og et klassisk udtryk til facaden. 
Stueplan og 5. sal markeres ved tilbagetrækning og vil fremstå med færre false og bånd end fra 1-4 sal. Tilbagetrækningen vil giver dybde og et hierarki på en forholdsvis flad facade.

Facaden mod Østerbrogade efterisoleres delvist udvendigt, og får en beklædning i forpatineret Tombak med stående false, mens facaderne mod gården efterisoleres med en to-trins stopuds-opbygning.

Den kultiverede, stramt grafiske stemning føres fra gadefacaden med ind i foyeren, ved at tombak-beklædningen fortsætter ind til elevatoren. På 2. og 3. sal udskiftes betonvæg med brandklassificeret glasparti, så der gives lys og værdighed til ankomsten til lejemålene fra elevator og trappe. Lejemålene har en skarp grafisk kvalitet, der præges af de åbne rum, hvor dagslys får lov til at trænge gennem bygningen fra begge sider. Lokalerne bærer et eksklusivt præg af dæmpet lyd, maksimalt dagslys, og smukke materialer der patinerer smukt. Rumhøjden er maksimeret, så de rå T-bjælker i beton kan træde frem og danne en takt i rumforløbet. Under bjælkerne løber synlige ventilationskanaler, og mellem bjælker monteres sortmalede akustiklameller.

Den langsgående, bærende betonskive får lov at stå rå og ubehandlet, og brydes kun partielt af grønne vægge, der bidrager positivt til indeklima og trivsel i rummene.
Gulvene har betonlook, men udføres i støbegummi, som er et slidstærkt materiale, der dels bidrager til at dæmpe trinlyd, og dels ikke revner, som man ellers ser det ved gulve af beton.

 • Opgavens art
  Totalrenovering
 • Type byggeri
  Erhvervsbyggeri 
 • Beliggenhed
  Østerbrogade - København
 • Størrelse
  6 etager
 • Bygherre
  Jeudan
 • Rådgivning
  Arkitektrådgivning
 • Status
  Igangværende
 • Samarbejdspartner
  Ingeniør: NT Consulting
Download PDF