I sidste uge bragte Weekendavisen en velskrevet artikel omkring regeringens seneste ghettoudspil med udgangspunkt i AKB Københavns bebyggelse på Ydre Nørrebro, Lundtoftegade.

Tegnestuen har de seneste 10 år arbejdet med fornyelse, identitet og tryghed i Lundtoftegade i tæt sammen med en stor gruppe af entusiastiske beboere og en dedikeret drift. Vi har set og følt entusiasmen, når bebyggelsen arbejdede sig ud af ghettolisten, og vi har ligeledes set og følt frustrationen, når nye stramninger igen fik Lundtoftegade tilbage på listen.

Lundtoftegade har alle dage haft en omtumlet tilværelse. Fra at være fremtidens boform blev bebyggelsen pludselig udråbt som øjebæ. Men i starten af 00’erne fik bebyggelsen endelig midlerne til at igangsætte såvel en fysisk som social helhedsplan. Og det blev startskuddet til vores samarbejde hen over det næste årti.

I dag kan vi se tilbage på et langt og spændende forløb i bebyggelsen med realisering af den fysiske helhedsplan – en proces og en målsætning om at skabe bevidsthed omkring Lundtoftegades mange kvaliteter og skønne nærmiljø, øge tryghedsoplevelsen og naboskabet blandt de knap 700 lejemål, nudge beboerne til en mere hensigtsmæssig brug af deres nærmiljø og ikke mindst skabe en fælles bevidsthed om, at Lundtoftegade er meget mere end en ”ghetto”.

Vi har afholdt utallige beboermøder og workshops, samarbejdet med en bred række af aktører som Københavns Kommune, Landsbyggefonden, Statens Kunstfond, KAB, lokale foreninger og interessenter, haft en lang liste af entreprenører i gang og ikke mindst oplevet en vedholdende optimisme og glæde over at være med til at gøre noget for mange.

Tegnestuen har ikke en politisk holdning, men vi råber ”vagt i gevær”, når den offentlige diskussion omkring bebyggelser som Lundtoftegade snævres ned til fem kriterier frem for en nuanceret drøftelse af værdierne og mulighederne i den enkelte bebyggelse.

Læs artiklen og besøg ved lejlighed den skønne bebyggelse og dan jeres egne meninger. 

https://www.weekendavisen.dk/2018-48/samfund/en-smuk-graenseghetto

Hvis du har yderligere interesse, kan du læse om projektet her:

https://www.paalsson.dk/projekter/lundtoftegade